Hoe wordt hulpverlening persoonlijk en vruchtbaar?
Iemand in nood helpen, dat wil bijna iedereen. Ieder doet dat op zijn eigen manier en dat is prima. Maar eigenlijk zien we wel graag dat de hulp ook aanslaat. Dat ze vruchtbaar is. Wij denken te weten hoe we het beste kunnen helpen en vinden dat de ander daar optimaal van moet profiteren. Dat de ander anders reageert dan we verwachten kan ons teleurstellen. Of dat de hulp minder of zelfs niet succesvol is. Hulp verlenen blijkt alleszins eenvoudig. Je bent er niet met wat geld en goederen sturen.
Verdiepen
De situatie van noodlijdende volken is steeds weer anders en zeer complex. Daardoor is een complete ontwikkelingsindustrie ontstaan. Met hulpverleners van uiteenlopende disciplines. Die worden aangestuurd door politici en wetenschappers. Gefaciliteerd en geproduceerd door reguliere bedrijven. Mede gefinancierd door gewone burgers. Zo kleurrijk als de kant van de hulpverlening is, zo kleurrijk is ook de ontvangende kant. Geheel belangeloos is het allemaal niet. Dat maakt het er niet eenvoudiger op. Wie er meer over wil weten moet zich in de zaken verdiepen. Niet alleen nu, maar blijvend. En kan dan tot de ontdekking komen dat hij in plaats van meer, steeds minder begrijpt.
Samenwerken
Om er niet geheel moedeloos van te worden kun je besluiten de verantwoordelijkheid aan de betreffende instanties te laten en daaraan je vertrouwen te schenken. Niet dat je alles kritiekloos moet slikken! De ontvangende kant zou toch een flinke vinger in de pap moeten hebben. Ongevraagde hulp is geen hulp! Samenwerking werkt het best. Maak er geen eenrichtingverkeer van. Je kunt je beperken tot kleine doelen die nog behapbaar zijn. Daarbij kun je aanluiting zoeken met je eigen kennis en talenten. Helpen kan op vele manieren. Geld geven of lenen is het meest voor de hand liggend, maar je kunt ook helpen met goederen of zelfs je eigen diensten aanbieden. Je kunt de armste landen helpen, periodiek noodhulp ondersteunen, langdurig onderwijs aan meisjes, of de arme mensen in ons eigen land. Zo kun je toch nog een persoonlijke draai aan de hulp geven, terwijl je de ontvanger alle ruimte biedt het uiteindelijk zelf doen.