Stine » Specials » Ontwikkelingshulp

Hoe wordt hulpverlening persoonlijk en vruchtbaar?

Hoe wordt hulpverlening persoonlijk en vruchtbaar? Iemand in nood helpen, dat wil bijna iedereen. Ieder doet dat op zijn eigen manier en dat is prima. Maar eigenlijk zien we wel graag dat de hulp ook aanslaat. Dat ze vruchtbaar is. Wij denken te weten hoe we het beste kunnen helpen en vinden dat de ander daar optimaal van moet profiteren. Dat de ander anders reageert dan we verwachten kan ons teleurstellen. Of dat de hulp minder of zelfs niet succesvol is. Hulp verlenen blijkt alleszins eenvoudig. Je bent er niet met wat geld en goederen sturen.

Verdiepen

De situatie van noodlijdende volken is steeds weer anders en zeer complex. Daardoor is een complete ontwikkelingsindustrie ontstaan. Met hulpverleners van uiteenlopende disciplines. Die worden aangestuurd door politici en wetenschappers. Gefaciliteerd en geproduceerd door reguliere bedrijven. Mede gefinancierd door gewone burgers. Zo kleurrijk als de kant van de hulpverlening is, zo kleurrijk is ook de ontvangende kant. Geheel belangeloos is het allemaal niet. Dat maakt het er niet eenvoudiger op. Wie er meer over wil weten moet zich in de zaken verdiepen. Niet alleen nu, maar blijvend. En kan dan tot de ontdekking komen dat hij in plaats van meer, steeds minder begrijpt.

Samenwerken

Om er niet geheel moedeloos van te worden kun je besluiten de verantwoordelijkheid aan de betreffende instanties te laten en daaraan je vertrouwen te schenken. Niet dat je alles kritiekloos moet slikken! De ontvangende kant zou toch een flinke vinger in de pap moeten hebben. Ongevraagde hulp is geen hulp! Samenwerking werkt het best. Maak er geen eenrichtingverkeer van. Je kunt je beperken tot kleine doelen die nog behapbaar zijn. Daarbij kun je aanluiting zoeken met je eigen kennis en talenten. Helpen kan op vele manieren. Geld geven of lenen is het meest voor de hand liggend, maar je kunt ook helpen met goederen of zelfs je eigen diensten aanbieden. Je kunt de armste landen helpen, periodiek noodhulp ondersteunen, langdurig onderwijs aan meisjes, of de arme mensen in ons eigen land. Zo kun je toch nog een persoonlijke draai aan de hulp geven, terwijl je de ontvanger alle ruimte biedt het uiteindelijk zelf doen.
Ontwikkelingshulp: voorkomen is beter dan genezen

Ontwikkelingshulp: voorkomen is beter dan genezen

Ontwikkelingswerk is mensenwerk. En mensen zijn feilbaar. Zelfs al hebben ze de beste bedoelingen. Dat geldt voor de gevende kant, maar ook voor de ontvangende kant. Zelfs in de meest optimale situati…
Microkrediet van Kiva: kleine lening, grote impact

Microkrediet van Kiva: kleine lening, grote impact

Wie de site van Kiva.org bezoekt raakt gemakkelijk enthousiast over de mogelijkheden om mensen te helpen hun plan te verwezenlijken. Je ziet een foto van de man of vrouw, met de naam en het land waar…
Afrikaanse boer worstelt opnieuw met mondiaal probleem mijn kijk op

Afrikaanse boer worstelt opnieuw met mondiaal probleem

In 2005 kwam de United Nations Millenium Taskforce on Hunger met een actieplan om de honger in de wereld vóór 2015 te halveren. Het aantal hongerenden telde in 2008: 963 miljoen en in 2017: 795 miljoe…
Handelsbelemmeringen maken steun aan Afrikaanse landen nodig

Handelsbelemmeringen maken steun aan Afrikaanse landen nodig

Afrika blijft met gigantische problemen kampen. Historisch, geografisch en tribaal gezien is dat allemaal duidbaar. De westerse landen geven al decennialang hulp. Welk accent ook gelegd wordt, het hee…
Nodig deze zomer eens een kansarm kind uit

Nodig deze zomer eens een kansarm kind uit

Europa Kinderhulp is een Nederlandse vrijwilligersorganisatie die in 1960 werd opgericht om vijftig Letse kinderen uit vluchtelingenkampen in Duitsland naar Nederland te halen. In de tuinsteden van Am…
Kastenstelsel en marktfundamentalisme fnuikend voor armoede

Kastenstelsel en marktfundamentalisme fnuikend voor armoede

De film Slumdog Millionaire ontlokte iemand de opmerking: Misschien trekt dit toeristen naar de sloppenwijken en verdienen die mensen er ook wat aan. Ook wordt wel gezegd: Er zijn genoeg rijken in Ind…
Sociale kunst op Palestijns / Israëlische muur

Sociale kunst op Palestijns / Israëlische muur

Wat kun je doen als je kunstenaar bent en je betrokken voelt bij de uitzichtloze situatie van Palestijnen in bezet gebied? Heeft kunst nut? Heeft kunst zin? Nee, Palestijnen zitten er niet op te wacht…
Psychosociale hulp: bepaald geen luxe

Psychosociale hulp: bepaald geen luxe

Internationale hulp aan gebieden met een oorlogsverleden moet meer omvatten dan voedsel, medicijnen, onderdak en onderwijs alleen. Collectieve traumatische ervaringen vereisen een psychosociale aanpak…
Gepubliceerd door Stine op 06-12-2009, laatst gewijzigd op 15-06-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Freestockpro, Unsplash
  • Diverse bronnen, zie de afz. artikelen