Stine » Specials » Huwelijk

De deal van je leven

De deal van je leven Je bent verliefd en wilt je verdere leven met de ander delen. Ieder heeft zijn eigen karaktereigenschappen en sterke en zwakke punten, daar kun je beide van profiteren. Je leert van elkaar en daardoor groei je. Je staat er niet alleen voor maar kunt rekenen op de ander. Man en vrouw zijn gelijkwaardig, maar niet gelijk. Die verschillen zijn van onschatbare waarde in de relatie en in de opvoeding van jullie kinderen.

Gevoel

Deze special gaat voorbij aan de vraag waarom je zou trouwen, echter niet aan de vraag waarom je inderdaad je hele leven ook daadwerkelijk getrouwd zou blijven en je huwelijksbelofte gestand zult doen. Je trouwt uit liefde en uit vrije wil. Liefde is een wilsbesluit, in tegenstelling tot het gevoel van verliefdheid. Verliefdheid is eindig. Het kan zich herhalen, maar je weet nooit wanneer of waarom. In ieder geval is verliefdheid niet eeuwigdurend. Gevoelens zijn nu eenmaal wisselvallig, onbestendig en dus onbetrouwbaar. Een huwelijk gesloten puur op basis van verliefde gevoelens zal dan ook geen lang leven beschoren zijn.

Romantisch

Liefde is duurzaam en onbaatzuchtig. Dat betekent dat je helemaal, 100%, gaat voor die ander. Je houdt van hem/haar. Je kiest volmondig voor je geliefde. Je trouwt niet uit bereking. Om het ouderlijk huis te ontvluchten, of omdat het financieel voordeliger is. En evenmin omdat je als kind al droomt van die ene dag, die jurk, dat feest, de belangstelling en cadeau's, de huwelijksreis, de romantiek. Want dit gaat allemaal een keer voorbij en dan rest je alleen nog de herinnering. Daarop kan een huwelijk niet lang teren. Die voedingsbodem is snel uitgeput. Dan lonken al snel nieuwe spannende verleidingen.

Twee-eenheid

In een huwelijk gaat zeker niet alles vanzelf. Er zullen ruzies en meningsverschillen zijn. En bij de opvoeding van de kinderen moet je een lijn weten te trekken, het samen eens zien te worden. Maar uitdagingen zijn er overal, in elke relatie, ook buiten het huwelijk, in de studie, op het werk, bij het sporten of beoefenen van hobbies! Wie zich wil ontwikkelen moet zich inspannen, tegenzin onderdrukken en tegenslagen overwinnen. Een huwelijk, elke relatie, is een kwestie van geven en nemen. Maar een huwelijk is geen rekensommetje, geen afrekening. Je houdt van elkaar en dus zorg je voor elkaar, helpt elkaar, steekt je hand voor elkaar in het vuur. Dat spreekt vanzelf.

Voorbereid

Deze special gaat over hoe je je huwelijk gezond houdt. Waar je op moet letten, waarmee je rekening moet houden. Want het is niet niks waartoe je je verbindt. Zoals je een vakantie voorbereidt , of je informeert voor je op een functie solliciteert, zo moet je je zeker op je huwelijk voorbereiden, om te beseffen wat het inhoudt en voorbereid te zijn op mogelijke problemen en moeilijkheden. Tijdens het huwelijk zul je veel van elkaar leren, het is een voortdurend proces van ontwikkeling en groei. Met gezond verstand, veel liefde en wilskracht blijf je elkaar trouw, tot de dood jullie scheidt.
Echte liefde: meer dan aantrekkingskracht en verliefdheid

Echte liefde: meer dan aantrekkingskracht en verliefdheid

Is trouwen ouderwets? Iets voor romantische zielen waar ze naar een paar jaar vanzelf wel van terugkomen? Voor die 'mooiste dag van je leven'? Waarom trouwen mensen? We willen immers vrij zijn, dat is…
Zuiverheid in het huwelijk; koester de liefde voor elkaar

Zuiverheid in het huwelijk; koester de liefde voor elkaar

Een huwelijk is niet iets vanzelfsprekends. Binnen het huwelijk zijn voor elkaar openstaan en belangeloze liefde onmisbaar. Elkaar bedanken, complimenteren en je erkentelijkheid betonen zijn geen over…
Communicatie binnen het huwelijk vraagt veel aandacht

Communicatie binnen het huwelijk vraagt veel aandacht

Dat communicatie belangrijk is en een goede communicatie niet overschat kan worden weten we wel. Zeker in het huwelijk is dit essentieel en er bestaat altijd het gevaar voor misverstanden, omdat we va…
Het huwelijk: onbaatzuchtige liefde in een unieke eenheid

Het huwelijk: onbaatzuchtige liefde in een unieke eenheid

Liefde vraagt tijd. Liefde is geen dood ding; het leeft en groeit. Liefde is onvervangbaar. Daarom is het zo belangrijk er veel aandacht aan te besteden en het nooit als vanzelfsprekend te beschouwen.…
Gepubliceerd door Stine op 09-03-2012, laatst gewijzigd op 03-04-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Yeray Díaz, Flickr (CC BY-2.0)
  • Javier Vidal-Quadras: Ervaringen van het huwelijksleven