Levenskunst: een bewuste invulling van jouw leven
Levenskunst: de kunst van het leven iets te maken. Klinkt als... een joyeus leven leiden. Je er met flair doorheen slaan. Een avontuur. Volop genieten. Wat je definitie ook mag zijn: jij staat aan het roer, speelt de hoofdrol in je eigen leven, geeft er invulling aan. Dat doet voortdurend een beroep op je. Want het leven is dynamisch. Het stelt je voor verrassingen. Prikkelt je creativiteit, maar ook je incasseringsvermogen. Want tegenslagen, kritiek en vergissingen, die horen er ook bij.
1000 jaar
We hebben maar één leven, en voor velen is dat al te weinig. Sommigen zouden dat ene leven het liefst verlengen. Wel tot 1000 jaar. Want we willen zoveel en er zijn talrijke mogelijkheden. Of in ieder geval lijkt dat zo. Welke moeten we kiezen? Wat brengt ons succes, geluk en liefde? Vele boeken zijn er over volgeschreven. Van de vroegste oudheid tot op heden raken filosofen, theologen, ethici, schrijvers en parttime mijmeraars er niet over uitgepiekerd. We willen weten hoe we het beste uit ons leven kunnen halen. De kunst beheersen van het leven ten volle te beleven.
Je eigen antwoord
Romantici of hedonisten, coach of goeroe, geestelijk raadsman of goede vriend(in), wie je ook raadpleegt: ieder heeft een ander antwoord op de grote levensvragen. Wie heeft de beste repliek? Je pikt iets op van de een, en iets anders van de ander. Er is niet één antwoord dat iedereen past. We moeten dus zelf ons antwoord zien te vinden en daarmee aan de slag gaan. Nadenken over wat voor ons telt in het leven. Waarvoor we willen leven, hoe en met wie. Keuzes maken en andere opties laten schieten. Als we dat weloverwogen doen biedt het ons gemoedsrust. Niet voor lang. Het leven is vol verrassingen en niet altijd even prettig. Dus moeten we alert blijven. Ons leven lang bewust invulling blijven geven aan het begrip levenskunst.
Al dan niet gelovig
Deze special, gebaseerd op het filosofische 'Levenskunst', van Joep Dohmen, gelardeerd met gedachten van diverse denkers, wil je daar bij helpen en dit vage domein enigszins bijlichten. Dohmen laat in zijn betoog de religie buiten beschouwing. Waarom echter uitsluitend je heil zoeken bij andere mensen? Waarom zouden zij het beter weten? Op specifieke gebieden zal dat zeker het geval zijn, maar niemand weet alle antwoorden. Religie en wetenschap, religie en seculariteit, sluiten elkaar niet uit. Laat je dus in je zoektoch naar een goed leven, zeker niet slechts leiden door wat 'men' weet en kent. Er is meer onder de zon het onderzoeken en overdenken waard! Zie bijvoorbeeld over
het katholieke geloof eveneens de special hierover.
P.s.
Later heb ik daar nog twee artikelen bijgevoegd die ik ook onder dit thema vind vallen: het stuk over wilskracht en een artikel over hoe je je brein gezond kunt houden. Alle geraadpleegde bronnen vind je vermeld onder de bewuste artikelen.