Stine » Specials » Woede

Hé man, blijf relaxed!

Hé man, blijf relaxed! Onze moderne maatschappij lijkt steeds gevoeliger voor stress. De minste of geringste aanleiding kan al woede uitlokken. Dat is niet voorbehouden aan opvliegende jongeren, ook gepensioneerden kunnen angstaanjagend driftig uit hun slof schieten. Heeft dat nog met stress te maken? Of zit er iets anders achter? Woede lucht niet op en lost niets op. Uiting geven aan je ongenoegen is slechts gebaseerd op de misvatting dat je recht hebt op respect. Ironische genoeg verdien je dat niet met agressie.

Domme pech

Bij de Olympische Spelen in Peking stapte de sprinter Churandy Martina ietsiepietsie over de lijn waardoor hij uit de uitslag werd geschrapt en de zilveren medaille op de 200 meter misliep. Pas na veelvuldig bekijken van de televisiebeelden werd het overschrijden van de lijn vastgesteld. Begeleiders ontgoocheld, Curaçao in tranen. Des te begrijpelijker was de domper wanneer je verder weet dat Martina iemand is die, terwijl andere sprinters het voor gezien houden, ook bij gure wind en druilerig weer plichtsgetrouw zijn trainingsschema afwerkt. Deze trainingsijver en zelfdiscipline, gevoegd bij zijn souplesse, maken hem tot de topsprinter die hij is.

Positief

Martina reageerde bewonderenswaardig kalm op het slechte nieuws. "Hé man, je moet altijd relaxed blijven. Nooit moeilijk doen. Als je positief bent, komt alles vanzelf goed," en hij glimlachte er ook nog bij. Hoe is het mogelijk dat de pechvogel zo reageerde? Terwijl iedereen het zou begrijpen als hij in woede uitgebarsten was? Daar had hij maar liefst zes goede redenen voor:
  1. Waarom zou hij somberen als de hele wereld heeft kunnen zien hoe goed hij kan sprinten?
  2. Het was toch duidelijk dat er maar één man recht had op de zilveren medaille?
  3. Hij kon er niets tegen doen.
  4. “Het is voorbij. Ik ga gewoon door. Ik sta er niet bij stil.”
  5. Nieuwe toernooien lonken.
  6. Martina zal ooit de medailles winnen die hem toekomen, daarvan is hij overtuigd.

"Hé man, je moet altijd relaxed blijven. Nooit moeilijk doen. Als je positief bent, komt alles vanzelf goed"

Rolmodel

Voor wie niet zo sterk in zijn schoenen staat is deze special geschreven. Want woede komt helaas vaker naar buiten dan we zouden willen. Bij aanzienlijk onbeduidendere gebeurtenissen kunnen mensen al uit hun vel springen. Terwijl het aanzienlijke schade kan aanrichten, die bovendien niet in verhouding staat tot de aanleiding. Wie regelmatig last heeft van woedeaanvallen moet er rekening mee houden dat het veranderen van je gedrag veel zelfdiscipline, trainingsijver en souplesse vraagt… Misschien kan Martina daarbij als stimulerend rolmodel dienen.
Woede: waar komt het vandaan, waartoe kan het leiden?

Woede: waar komt het vandaan, waartoe kan het leiden?

Slecht omgaan met woede heeft ernstige negatieve gevolgen voor je omgeving zowel als voor jezelf. Het kan lijden tot psychologisch, fysiek of seksueel geweld, tot wrede en ongebruikelijke straffen en…
Een woedeaanval is alleen functioneel bij een bedreiging

Een woedeaanval is alleen functioneel bij een bedreiging

Wie regelmatig last heeft van woedeaanvallen beschadigt zichzelf en zijn omgeving. Uiting geven aan woede omdat je de controle verliest, lost niets op. Woedeaanvallen zijn eerder het gevolg van iets k…
Woede: aangeleerd gedrag dat je kunt afleren

Woede: aangeleerd gedrag dat je kunt afleren

Woede kan ontstaan uit een extreem rechtvaardigheidsgevoel. De oorzaak kan liggen in een gevoel van verdriet, uit onbegrip voor de dood van iemand, of uit angst dat je kind iets is overkomen omdat het…
Woede: oorzaak van vervormd denken door onszelf

Woede: oorzaak van vervormd denken door onszelf

Woede wijten we meestal aan iets buiten onszelf, aan iets dat ons overkomt, iets waar wij niets aan kunnen doen. Of aan iemand die niet mee wil werken of erger nog: iemand die expres tegenwerkt. We be…
Woede voorkomen: vervormde gedachten leren ontmaskeren

Woede voorkomen: vervormde gedachten leren ontmaskeren

Vervormd denken is een normaal onderdeel van het mens-zijn. Zonder dat we het beseffen beoordelen we mensen en doen aan 'invullen, gedachtelezen'. Vervormd denken houdt in dat we denken dat de ander o…
Woede, gevoed door onjuiste veronderstellingen

Woede, gevoed door onjuiste veronderstellingen

Veronderstellingen leiden een taai leven. Meestal zijn ze niet gebaseerd op de werkelijkheid. En bijna altijd zijn ze negatief. Ergens in je leven, in je jeugd, hebben ze zich genesteld in je gedachte…
Woede: emoties lossen een probleem niet op

Woede: emoties lossen een probleem niet op

Woede is een afweermechanisme dat voorkomt dat we ons bewust worden van stress, pijn of gevaar. Woede wordt vaak gebruikt om ons af te sluiten voor emoties of ervaringen die ons als kind overweldigden…
Aannames vertroebelen de taal van woede en liefde

Aannames vertroebelen de taal van woede en liefde

Tegenover de taal van de woede staat de taal van de liefde. Echter, uit angst om gekwetst te worden, legt de liefde het nogal eens af tegen het harnas van de zelfbescherming. Probeer er achter te kome…
Conflicten en problemen assertief met de ander oplossen

Conflicten en problemen assertief met de ander oplossen

Conflicten en problemen kunnen op verschillende manieren opgelost worden. Je kunt je aan de situatie aanpassen, je eruit terugtrekken of juist ingrijpen. Daarbij kun je je subassertief, assertief of a…
Gepubliceerd door Stine op 06-06-2009, laatst gewijzigd op 28-04-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties