Stine » Specials » Winterkost

Winterkost, traditioneel en experimenteel lekker

Winterkost, traditioneel en experimenteel lekker Buiten is het druilerig, winderig en waterkoud. Na een dag werken en buiten zijn ben je toe aan een lekkere maaltijd die je oppept en verwarmt. Met exotische kruiden en smaakmakende ingrediënten uit je keukenkastje zet je je associatievermogen aan het werk. Traditionele winterkost als zuurkool, rode kool, spruitjes, knolselderij, kool, pastinaak, bonen en maaltijdsoep pak je helemaal in. Al dan niet voorzien van spek en worst. Voldaan kruip je na afloop op de bank, lekker dicht bij de verwarming.

Lang koken: lang voorbij

De tijd dat groenten lang moesten koken is lang voorbij. Ook de traditie om veel groenten te bedekken onder een boter-meel-melksausje, of het groentenat aan te maken met een papje van maizena is verleden tijd. Het kan natuurlijk nog steeds! Maar er kan zoveel meer.

Veel mogelijkheden

Maak de patat op je bord eens anders klaar dan ze te koken in wat zout, pureren of frituren. Bak er Reibekuchen van (pannenkoekjes van geraspte aardappel vermengd met een geklopt ei en een gesnipperd uitje). Of maak ze eens op zijn Indisch klaar met komijnzaad, een stukje gemberwortel, cayennepeper en verse koriander. Je hoeft trouwens helemaal niet uit te gaan van het trio aardappelen, groenten en vlees! Er valt genoeg af te wisselen tussen rijst, pasta, gierst, couscous en bulgur. En als je wilt minderen met vlees is er een keur aan alternatieven, van tempeh of tofu, gemaakt van sojabonen en in allerlei vormen en bewerkingen te koop in de biologische winkel, tot allerlei soorten champignons en paddenstoelen; op de markt kijk je je ogen uit.

Durf te experimenteren

De recepten in deze special zijn gemaakt op basis van het artikel Een gezonde manier van eten, en met in het achterhoofd de ervaring: zelf koken is nog altijd het lekkerst! In het artikel Zelf koken, echt lekker, vind je een lijst met ingrediënten waarmee je de gewoonste Hollandse groenten verrassend anders kunt klaarmaken. Het is ook een pleidooi om vooral toch zelf te koken, in plaats van naar een kant en klare maaltijd te grijpen, die het toch nooit haalt bij wat je zelf fabriekt. Bovendien is experimenteren met koken echt leuk, al zal het niet altijd even goed uitpakken, meestal valt het niet tegen. De artikelen zijn er vooral om je te stimuleren ook zelf aan het experimenteren te slaan. De recepten zijn voor 2 personen en in 30 tot 45 minuten te bereiden en op tafel. Veel kookplezier en smakelijk eten!

Bulgur of couscous?

Dat bulgur en couscous door elkaar gebruikt worden is niet zo vreemd als je opzoekt wat het is. Bulgur (ook: burghul of boergoel) is een graanproduct gemaakt van verschillende soorten tarwe, maar meestal van durum (harde tarwe). De tarwekorrels worden eerst gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen of gebroken. Ook couscous wordt gemaakt van grof gemalen durumtarwe (gries). Van hiermee gemaakt deeg worden in een draaitrommel bolletjes gevormd die net zoals houdbare pasta's worden gedroogd. Ze zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Het gekke is dat couscous, in ieder geval in Nederland, altijd in dezelfde fijne maat verkocht wordt, terwijl bulgur in verschillende groottes verkrijgbaar is.

Bulgur wordt vooral gebruikt in de Turkse, Arabische (Levant), Indiase en mediterrane keuken, terwijl couscous zeer populair is in Noord-Afrika. Daar worden zowel de deegbolletjes als de gerechten die ermee worden gemaakt, couscous genoemd.

De hoge voedingswaarde van bulgur én couscous maakt het een goede vervanger voor rijst. In India wordt bulgur ook gebruikt als ontbijtgraan, bereid met melk en suiker.
Fit en gezond door een goede spijsvertering

Fit en gezond door een goede spijsvertering

Als we het over gezond eten hebben, hebben we het meestal over het zelfstandig naamwoord, niet over het werkwoord. Toch blijkt dat minstens even belangrijk. Als je weet hoe je spijsvertering werkt, be…
Zelf koken: echt veel lekkerder en beslist vers!

Zelf koken: echt veel lekkerder en beslist vers!

Je hebt niet altijd zin om aan het eind van lange dag de keuken in te duiken. Daarom wil je je wel eens laten verleiden tot een kant en klare maaltijd uit een pakje. Zeker als er Puur Natuur, zonder k…
Elke kool zijn gerecht: exotisch, biologisch en vegetarisch

Elke kool zijn gerecht: exotisch, biologisch en vegetarisch

Rode kool was als kind allesbehalve mijn favoriet. Evenmin als spruitjes. En dan boerenkool: toch alleen met Carnaval zeker! Maar soms moet je toch wat en je denkt: ach laat ik ze een herkansing geven…
Knolselderij: groente voor zoetekauwen

Knolselderij: groente voor zoetekauwen

Knolselderij is de groente bij uitstek voor zoetekauwen. Het is misschien een 'groente' die je moet leren liefhebben, maar als je eenmaal hebt ontdekt wat er allemaal mee kan blijf je aan het experime…
Exotische winterse gerechten: van rozerood tot pimpelpaars

Exotische winterse gerechten: van rozerood tot pimpelpaars

Koken op kleur, zonder kunstmatige kleurstoffen! Aubergine, paprika, rode kool, rode bieten, zoete bataat, wortels: het zijn deze kleurige groenten die een warme gloed geven aan winterse gerechten. Je…
Pompoen, veelzijdig en zacht van smaak en textuur

Pompoen, veelzijdig en zacht van smaak en textuur

Pompoen is een makkelijke groente die je decoratief in je keuken kunt laten staan om hem te gebruiken als het zo uit komt en je er zin in hebt. Pompoen kan zowel zacht, zoet als hartig tot pittig klaa…
Streel de zintuigen met kleurige en vergeten groenten

Streel de zintuigen met kleurige en vergeten groenten

Is het geen plaatje? Eten dat lekker en gezond is, wie wil dat niet! En het mag en kan ook nog eens mooi uitzien. Kies je ingrediënten niet alleen op kleur, maar ook op vorm, structuur en substantie;…
Zelf soep maken, creatief en ontspannend

Zelf soep maken, creatief en ontspannend

Zelf soep maken is ongelooflijk gemakkelijk, ontspannend en creatief. Teveel werk, zeg je? Kies een druilerige dag of wanneer je niet zo lekker in je vel zit. Je kunt hem bewaren en later eten of invr…
Gepubliceerd door Stine op 13-08-2010, laatst gewijzigd op 20-04-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties